Het verzet speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol om het de Duitse bezetter moeilijk te maken en hulp te bieden aan de duizenden onderduikers. Deze collectie vertelt het verhaal van deze strijders.
In 2020 viert de bevolking van de gemeente Emmen dat het 75 jaar geleden is dat haar gebied werd bevrijd van de Duitse bezetter. Sindsdien leven we weer in vrijheid. In het jaar 2020 Beseffen, Herdenken en Vieren wij deze verkregen vrijheid. Een vrijheid waarvoor heel veel Nederlandse verzetsstrijders hun leven hebben gegeven. Zij die de oorlogsperiode hebben overleefd en zij die het leven hebben gelaten verdienen speciale aandacht.
De Stichting ErfgoedNetwerk Emmen heeft besloten dat er op deze website een speciale collectie gewijd gaat worden aan de verzetsstrijders. Wie waren zij, wat hebben zij gedaan om onze vrijheid terug te krijgen en wat is er van hen geworden? In deze collectie geven wij een beeld van de mannen en vrouwen die zich actief hebben verzet. Het zijn de mensen die distributiekantoren overvielen, bevolkingsregisters in brand staken en als het nodig was ook collaborateurs liquideerden, die een gevaar waren voor andere Nederlanders. Het waren de mannen en vrouwen die onderduikers aan onderduikadressen hielpen, koerierster waren en spionagediensten verrichtten.
De Stichting ErfgoedNetwerk Emmen is een organisatie die onder meer projecten coördineert waarbij de kennis van de diverse erfgoedpartners in haar werkgebied samen wordt gebracht. De erfgoedpartners in de gemeente Emmen zijn gevraagd om de bij hun bekende verhalen en foto’s van verzetsstrijders door te geven aan de coördinator van het ErfgoedNetwerk. Die verwerkt alle informatie in een standaard model. De resultaten daarvan ziet u in deze collectie Verzetsstrijders. Wij hopen daarmee deze helden de aandacht te geven die ze verdienen.