Schoonebeek was aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog een armlastige gemeente. De vondst van aardolie in 1944 betekende het economisch herstel van Schoonebeek. Direct na de oorlog werd het olieveld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij in productie genomen.
Exploratie Nederland, een werkmaatschappij van de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM), sloeg de eerste exploratieput net iets ten westen van Coevorden in Steenwijksmoer. De put leverde uiteindelijk niets op. Op 24 november 1942 startte de BPM met boorwerkzaamheden op een tweede locatie, nu op het Padhuis. Hier werden oliesporen aangetroffen en de put werd geëxploiteerd, maar de resultaten waren mager. Metingen hadden uitgewezen dat men meer succes in oostelijke richting zou hebben. Op 12 september 1943 werd gestart met boren op ruim honderd meter van het latere recreatiecentrum ‘De Boô’ en daar werd een grote hoeveelheid olie aangetroffen. Het is de ontdekkingsput van het olieveld Schoonebeek.
De put werd in april 1944 in productie genomen, maar er werd alles aan gedaan om de productie niet op gang te brengen om te voorkomen dat de Duitse bezetter er de voordelen van zou hebben. Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog ging de productie in volle omvang van start. Dit betekende voor Schoonebeek het begin van financieel zeer goede jaren. Het landschap veranderde door het plaatsen van boortorens en jaknikkers.
Na 1957 begon de olieproductie te dalen, omdat de stroperige massa moeilijk te winnen was. De toestroom van de olie naar de putten moest geactiveerd worden. Besloten werd om middels stoominjectie. De vondst van het Groninger gas in 1959 veranderde veel voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en daarmee ook voor Schoonebeek. De NAM stortte zich op de ontwikkeling van het gasveld. Het Schoonebeeker veld kreeg minder aandacht.
Tussen 1947 en 1996 haalde de NAM ongeveer 250 miljoen vaten olie naar boven, uit een veld dat één miljard vaten groot is. Door de stijgende olieprijs tijdens de oliecrisis werd in 1974 een forse investering gedaan in het Schoonebeeker veld. Landelijke bekendheid kreeg een oliespuiter uit 1976. In 1996 werd de winning in Schoonebeek stopgezet, omdat het niet meer winstgevend was. In 2011 werd herstart met de oliewinning en de NAM verwacht in de komende 25 jaar nog eens 100-120 miljoen vaten uit het veld te kunnen halen.