Een belangrijk onderdeel van onze historie is immaterieel erfgoed. Streekdracht maakt daarvan onderdeel uit. Het geeft een beeld van hoe onze voorouders zich op de diverse momenten in het leven kleedden.
Anders dan materieel erfgoed – zoals gebouwen, objecten, documenten en monumenten – is immaterieel erfgoed een levende en dynamische vorm van erfgoed, die zich aanpast en mee verandert met de tijd. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.
Er zijn heel veel vormen van immaterieel erfgoed die we kennen: Skûtjesilen Fryslân, bloemencorso, papierscheppen, carnaval. Maar ook in onze directe Drentse omgeving is er veel aan immaterieel erfgoed aanwezig. Denk aan paasgebruiken, folkloristische dansen, streekdracht, snert koken, haantie op een stokkie. Op hierkomjijweg.nl mag het immaterieel erfgoed niet ontbreken.
In 1948 werd de Drentse vereniging ’t Aol’ Volk opgericht, die tot doel heeft het bewaren van Drentse cultuur en folklore. Daartoe voeren ze o.a. een boerenbruiloft anno 1860 op, maar showen ook Drentse streekdracht. ’t Aol’ Volk bezit een unieke collectie kostuums, kledingstukken en sieraden. De kleding werd in eerste instantie verzameld voor gebruik bij toneelstukken. De verzameling groeide uit tot een streekdrachtcollectie over de periode 1850 tot 1920.
In de loop van de komende jaren wordt de collectie gefotografeerd en door deskundige vrijwilligers beschreven. Daarmee wordt dit belangrijke immateriële erfgoed vastgelegd voor het nageslacht en raakt de kennis over materialen en gebruik niet verloren.