Back to top
Menu
Smalspoormuseum
Terug naar overzicht
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken
Zoek in deze collectie:
Uitgebreid zoeken

Smalspoormuseum

Bijna 75 jaar was de Griendtsveen Maatschappij verantwoordelijk voor de veenontginning in het Amsterdamsche Veld. In het Smalspoormuseum te Erica wordt de geschiedenis levend gehouden. In de collectie Smalspoormuseum vindt u veel informatie over het industrieel smalspoor.

In 1850 werd door enkele Amsterdammers een maatschappij opgericht met als doel het ontginnen van de hoogveengebieden in het zuiden van de gemeente Emmen. Zo ook het veennatuurgebied waar nu het Smalspoormuseum in Erica is gevestigd. Dit veennatuurgebied kreeg de naam het ‘Amsterdamsche Veld’. In 1909 werd het gebied door de Griendtsveen Maatschappij overgenomend van de Drentsche Landontginnings Maatschappij. De vervening richtte zich op de bovenste laag veen, het zogenaamde bolster. Deze bolster was zeer geschikt voor fabricage van turfstrooisel, zoals nu nog te zien in de deels werkende turfstrooiselfabriek, de Fijnfabriek. Vroeger was er ook de Groffabriek, maar daarvan resteert nu alleen nog een deel van de fundering.

Op 30 maart 1983 vond de laatste rit op de Griendtsveen-lijn plaats. De activiteiten van de turfstrooiselfabrieken waren beƫindigd. De vereningsactiviteiten in Duitsland werden echter voorgezet. In 1984 werd de zes hectare fabrieksterrein op een restant hoogveen, met de daarop aanwezige veldspooractiviteiten, in erfpacht gegeven aan de Noord Nederlandse Museum Spoorbaan.

Het bestuur van de Stichting Exploitatie Industrieel Smalspoormuseum heeft besloten om haar collectie van materieel digitaal toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij heeft daarvoor de samenwerking gezocht met hierkomjijweg.nl. In de collectie Smalspoormuseum krijgt u een goed beeld wat het industrieel spoor betekent heeft in het proces van de veenontginning in Zuidoost-Drenthe.